Blauwbloeiers en kwade koppen
Een experiment met het eeuwenoude gewas vlas en een verhaal over
krachtige schoonheid en donkere schaduwen.
Bij beeldend kunstenaar Mirian Jacobs staat vlas in de spotlights vanuit haar onderzoek naar de vorm en kleur van het gewas. In een combinatie van oude en nieuwe technieken laat zij in haar werken de veelzijdigheid zien vanuit de poëzie van de kunst.
De nieuwsgierigheid naar wat je allemaal kunt doen met de vorm en kleur van een opgroeiende plant was voor haar de aanleiding op zoek te gaan naar een gewas dat zij zou kunnen volgen. Zij werd verleid door een veld vol blauwe vlasbloempjes en de match met het linnenfabrikeurhuis Museum Bussemakerhuis en het project Verrassend Vlas volgde. Tijdens de groeiperiode van ongeveer 100 dagen heeft zij het vlas van zaadje tot volwassen plant gevolgd en van wortel tot bloem ontleed.
In haar werk speelt vaak de verbinding tussen verleden en heden een rol, o.a. door te werken op materiaal dat een geschiedenis heeft. In het vlasproject werkt zij op papier van een oude druk van het boek ‘De Vlaschaard’ van Stijn Streuvels. Verder gebruikt zij ambachtelijke technieken als fotogrammen en kleurextracties die zij verzamelt in een database en combineert tot de uiteindelijke werken.
Vlaskasten
Uniek zijn de vlaskasten. Met een knipoog naar de ‘linnenkast’ worden in de 3 vlaskasten de werkjes getoond die in het onderzoek gemaakt zijn.
7 Kunstenaarsboekjes
Mirian Jacobs heeft een beeldverslag van het proces gemaakt en dit in de vorm van een serie van 7 kunstenaarsboekjes gegoten. Een met linnen beklede cassette bevat 3 etsjes en een boekje in de stijl van de journals. Deze boekjes zijn te koop.
Het project ‘Verrassend Vlas’ en de tentoonstelling ‘Blauwbloeiers en kwade koppen’
Van vlas worden duurzame producten gemaakt en het is daarmee een gewas dat het verdient in de spotlights te staan. Vijf partijen hebben daarom de handen ineen geslagen, om middels het project ‘Verrassend Vlas’ aandacht te vragen voor dit veelzijdige gewas. Zij verdiepen zich in het groei- en verwerkingsproces van het gewas op zowel traditionele als moderne wijze en stellen vragen bij de huidige productie van textiel en het consumptieve karakter daarvan in onze tijd.
Hieruit voort komt de expositie ‘Blauwbloeiers en kwade koppen’ bij Museum Bussemakerhuis in Borne. De expositie toont werk van beeldend kunstenaar Mirian Jacobs en modeontwerper Tessa Wagenvoort. De één geïnspireerd door de groei en bloei van het gewas, de ander door de verwerking en toepassing van het materiaal. In de expositie wordt ook een werk van modeontwerpster Tessa Wagenvoort getoond.
Op Facebook is het project te volgen, met foto’s van de groeiperiode en oogst van het gewas en de verwerking van het materiaal.
Zie ook:
www.bussemakerhuis.nl
www.tessawagenvoort.com
Voor meer informatie over het project zie de blog.